top of page

NYA DJURGÅRDSVARVET

hittar du mellan Gröna Lund och Beckholmen

Här kan du beskåda praktfulla träbåtar, uppleva svensk hantverkstradition eller varför inte avsluta en solskenspromenad längs vattnet med en räksmörgås eller en kopp kaffe.

Untitled.png

VÅR VISION

Att värna och vårda Sveriges unika flotta av klassiska träbåtar, varvet, dess historiska byggnader och miljöer som en viktig del av vårt historiska arv.
Att bevara, vidareutveckla och praktisera den tradition, kunskap och hantverk som ligger till grund för att underhålla, restaurera och nybygga klassiska träbåtar.

Alla verksamheter på varvet ska vara publika, dvs. besökare ska vara välkomna att besöka hantverkarna i deras lokaler. Varvets överskott ska användas till utveckling av verksamheten.

VERKSAMHETER

Vår huvudverksamhet ska vara underhåll, renovering och nybyggnation av klassiska båtar med betoning på träbåtar och till förfogande ska finnas båthall, snickeri, virkeslager, måleri, kapellmakeri, motorverkstad och elverkstad.

Varvet ska vara ett centrum för klassiska båtar där man kan mötas på restaurang, kafé eller i möteslokaler. Det skall även finnas möjlighet att köpa båttillbehör mm.

MÅLGRUPPER

Träbåtsentusiaster, träbåtsägare och alla som är intresserade av träbåtar. Ungdomar, genom att skapa intresse och entusiasm för att ta över arvet av Sveriges flotta av klassiska träbåtar.

Sjöhistoriskt intresserade som vill stifta närmre bekantskap med vår fritidsbåtskultur.

Entreprenörer som arbetar med underhåll, renoveringar och nybyggnation av klassiska träbåtar.

ÄGARE OCH STYRELSE

Nya Djurgårdsvarvet som driver verksamheten på området ägs av Stiftelsen Nya Djurgårdsvarvet. Mark och byggnader ägs av Kungl. Djurgårdsförvaltningen.

Nya Djurgårdsvarvets styrelse består av
Ordf. Christer Salén
Övriga styrelsemedlemmar:
Richard Kahm, Gabriella Jansson, Gunnar Haeger, Erik Stubert, Per-Magnus Sander, Charlotte Hellman och Gustaf Bråkenhielm.

STIFTELSEN NYA DJURGÅRDSVARVET

Stiftelsen har till ändamål att bevara och främja svensk träbåtstradition inom området Nya Djurgårdsvarvet genom att lämna stöd till utbildning och forskning inom träbåtsbyggnation samt annan traditionell maritim verksamhet.

Stiftelsens styrelse består av : Ordf. Staffan Larsson, Hans Christner, Finn Rausing, Christer Salén, Stephan Tolstoy och Maria Wall Petrini

STIPENDIER

Stiftelsen Nya Djurgårdsvarvet stöttar renoveringsprojekt av båtar med kulturhistoriskt värde, speciellt projekt vilka annars inte skulle kunna genomföras.

Stiftelsen bidrar maximalt med 50.000 SEK per projekt och totalt med 300.000 per år.

Båtarnas ägare bör bidra med samma belopp.
Vänligen använd bifogade formulär för ansökan om stipendium.
Sök stipendium

KONTAKTA NYA DJURGÅRDSVARVET

VD Gustaf Bråkenhielm

gustaf@brakenhielm.se

0708 26 62 74

...

vi_som _jobbar.png

VI SOM ARBETAR PÅ VARVET

Hyr lokal för möten

Specialsnickeriet på
Djurgårdsvarvet

Matställe med båttillbehör

An adventure like no other

SE FILM OM NYA DJURGÅRDSVARVET
Välkommen

Välkommen

Spela video
Den stora oredans tid

Den stora oredans tid

Spela video
Skroten

Skroten

Spela video
Snickeriet

Snickeriet

Spela video
Möt hamnkapten

Möt hamnkapten

Spela video
Beckholmsroddarna

Beckholmsroddarna

Spela video
Historien om varvet

Historien om varvet

Spela video
Renoveringen

Renoveringen

Spela video
Båthallen

Båthallen

Spela video
El och marinteknik

El och marinteknik

Spela video
Klubbarnas klubb

Klubbarnas klubb

Spela video
Ljugarbänken

Ljugarbänken

Spela video

RENOVERINGEN

När Kungliga Djurgårdens Förvaltning övertog varvet i juni 2006 inleddes det stora renoveringsarbetet som avslutades först sju år senare med Kunglig invigning 2013.

1.png

Den drygt 200 meter långa kajen från Beckholmsbron till Gröna Lund var fullständigt fallfärdig och livsfarlig att beträda.

2.png

I anslutning till renoveringen av kajen sanerades all förorenad mark på varvsområdet.

3.png

De stora plåtskjulen var i uselt skick och det enda som kunde bevaras var stålstommarna.

4.png

Hyresgästerna idag är El & Marinteknik och Hanson Marin och Maskinservice.

5.png

Den gamla verkstadslokalen var i ett bedrövligt skick och kunde närmast betraktas som ett Zoo för skadeinsekter.

6.png

Linhult & Jonsdotters Snickeri, numera Linjon Group flyttade in och blev vår första hyresgäst på varvet.

9.png

Det gamla kolskjulet revs och gav plats till en båthall där Båthantverkarna idag renoverar vackra träbåtar i halva lokalen.

10.png

I andra halvan driver Linjon ett av Nordens modernaste snickerier.

7.png

Den gamla smedjan var som de övriga husen i uselt skick

8.png

Efter renoveringen flyttade Skrotens Café in. En trappa upp ligger möteslokalen Klubbarnas Klubb.

11.png

Det stora slipskjulet gick tyvärr inte att bevara, utan revs men det nya huset byggdes upp nästan identiskt med det gamla.

12.png

Där verkar idag Fabrique.

historia.jpg

HISTORIA

Det har byggts fartyg på Djurgården i flera hundra år på området som nu är Gröna Lund. Varvsverksamheten där pågick fram till 1863. Samma år bildades Stockholms Ångslups AB som behövde en plats för vinteruppläggning och reparation av sina slupar och inköpte därför fastigheten Grönland. 1868 byggde man reparationsverkstad, smedja, magasin och slip. Varvet expanderade sedan kraftigt under de kommande 50 åren och ägde som mest 54 ångslupar. På 1950-talet blev det en kraftig nedgång av verksamheten men rederiet fortsatte med Djurgårdsfärjorna fram till 1970. Det övertogs då av Waxholmsbolaget som använde Djurgårdsvarvet som hemmahamn fram till 1980 då de sista ångsluparna lämnade området och flyttade till Blasieholmen.  När de sista Vaxholmsbåtarna lämnat övertogs Djurgårdsvarvet av några fastighetsbolag som alla planerade att bygga exklusiva bostäder på varvsområdet. Då inleddes kampen att bevara Djurgårdsvarvet som pågick i 25 år tills Kungliga Djurgårdens Förvaltning köpte marken 2006. Då bildades också Nya Djurgårdsvarvet.

AKTIVITETER

Untitled.png
Untitled.png
Ljugarbanken.png

BECKHOLMSRODD

Krögaren Erik Lallerstedt tog initiativ till rodd med allmogebåtar redan 2004 och nu har verksamheten vuxit till ett sällskap på ca. 90 roddare.
Varvet har 2 roddbåtar som byggts på Folkhögskolorna på Skeppsholmen och Stensund och roddarlaget nyttjar dem två gånger i veckan

GSYS SEGLING

Gamla Stans Yacht Sällskap har en flotta på 6 st. J80-båtar och bedriver många aktiviteter som man kan läsa om på deras hemsida.
Bl.a. kappseglar man på tisdags- och onsdagskvällarna. Dessa båtar kan även hyras.

LJUGARBÄNKEN

Längs kanten av varvets promenadvänliga kaj finns världens längsta Ljugarbänk. På skyltarna vid bänken kan du läsa namnen på alla som spelat in ”ljug” och hur man lyssnar på ljugen.

Exempel på mer välbekanta platsinnehavare är Kungen, Pelle Pettersson, Mange Olsson och Sven-Bertil Taube.
Kontakt: ljugarbanken.onspotstory.com/ljugarbanken

Artboard.png

Boken om Nya Djurgårdsvarvet

Finns att köpa på Skrotens Café eller på Sjöhistoriska Museet.
Den kan även laddas ner här som lågupplöst pdf.

Tips! Tobbes vandringar

Är du intresserad av Djurgården och dess historia? Då kan du boka Tobbes stadsvandring som startar vid Junibacken och fortsätter förbi Vasamuseet och Nya Djurgårdsvarvet, för att sedan avslutas på Beckholmen. Tobbe berättar om hur det är att bo på en båt och om båtarnas Stockholm nu och då. Han kan sitt ämne och har tidigare arbetat med att renovera båtar. Det blir lite historik, lite geografi och rena raka båtägartips. ​Street Minds är en förening som arbetar med och för de många stockholmare som lever i social och ekonomisk utsatthet. Stadsvandringar är en av våra tjänster och när du bokar en stadsvandring bidrar du samtidigt med inkomst till en behövande.

HITTA TILL NYA DJURGÅRDSVARVET

Beckholmsvägen 4-26, Stockholm

bottom of page